Na cesto budete potrebovať:
- 250g hladkej múky - preosiať
- 90g práškového cukru - preosiať
- 200g masla - roztopeného
- 1 žĺtko
- nastrúhaná kôra z citróna / alebo sušená
ostatné: hladká múka, čokoláda na zdobenie, džem na lepenie
Postup:
Odváženú a preosiatu múku s cukrom dobre premiešame s citónovou kôrou. Pridáme tekuté maslo(nie príliš teplé) a žĺtko.
Cesto by malo byť kompaktné. Preložíme ho na tanier alebo malú tácku sformované na dve dávky a prikryjeme ho potravinovou fóliou/prípadne vložíme do mikroténového sáčku. Vložíme do chladničky na cca 2 hodiny, aby cesto stuhlo.
Medzičasom si pripravíme plechy a formičky na vykrajovanie a plochu na vykrajovanie. po ruke nezabudnite mať hladkú múku na podsýpanie.
Cesto (iba jednu časť, druhú časť nechávame v chladničke) si rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske asi na 0,5 cm. Ak zvolíte nižšiu hrúbku cesta, môžete mať výborné sladké sušienky.
Rýchlo povykrajovať (aspoň 2 plechy). Keď sa s cestom dlho hráte, oteplie a začne sa vám lepiť na pracovnú dosku. Do niektorých môžete spraviť malé očká a tak nechať vyniknúť džem, keď ich budete zliepať :)
Pečieme 8 až 10 minút na 180°C
Po vytiahnutí z rúry ich opatrne preložíme na táckku, kde ich necháme vychladnúť. Zdobíme roztopenou čokoládou a zlepujeme najlepšie domácim kyselkavým džemom.