S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Linecké sušienky

14.11.2021

Linecké sušienky

robím ich už roky.. len podľa tohto receptu

Na cesto budete potrebovať:

  • 250g hladkej múky - preosiať
  • 90g práškového cukru - preosiať
  • 200g masla - roztopeného
  • 1 žĺtko
  • nastrúhaná kôra z citróna / alebo sušená

ostatné: hladká múka, čokoláda na zdobenie, džem na lepenie

Postup:

Odváženú a preosiatu múku s cukrom dobre premiešame s citónovou kôrou. Pridáme tekuté maslo(nie príliš teplé) a žĺtko. 

Cesto by malo byť kompaktné. Preložíme ho na tanier alebo malú tácku sformované na dve dávky a prikryjeme ho potravinovou fóliou/prípadne vložíme do mikroténového sáčku. Vložíme do chladničky na cca 2 hodiny, aby cesto stuhlo.

Medzičasom si pripravíme plechy a formičky na vykrajovanie a plochu na vykrajovanie. po ruke nezabudnite mať hladkú múku na podsýpanie.

Cesto (iba jednu časť, druhú časť nechávame v chladničke) si rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske asi na 0,5 cm. Ak zvolíte nižšiu hrúbku cesta, môžete mať výborné sladké sušienky. 

Rýchlo povykrajovať (aspoň 2 plechy). Keď sa s cestom dlho hráte, oteplie a začne sa vám lepiť na pracovnú dosku. Do niektorých môžete spraviť malé očká a tak nechať vyniknúť džem, keď ich budete zliepať :)

Pečieme 8 až 10 minút na 180°C

Po vytiahnutí z rúry ich opatrne preložíme na táckku, kde ich necháme vychladnúť. Zdobíme roztopenou čokoládou a zlepujeme najlepšie domácim kyselkavým džemom.

Tak príjemné pečenie, dobrú chuť a krásne sviatky

Nzc5MWI