S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Smotanovo - kôprový koláč

07.01.2020

Smotanovo - kôprový koláč

Je presne 1.1.2020 a ja sa prechádzam svojou smutnou záhradkou, pozerám kde by som čo spratala, upravila. Slniečko svieti ako na jar, či na jeseň, užívam si nádherné slnečné lúče, keď sedím v altánočku a sliepočky povedľa mňa naberajú teplo tak ako ja. Malé trojmesačné pipenky pobehujú kade-tade a objavujú všetky zákutia záhrady, i keď teraz vyzerá ako obyčajná rovina. Jedinou prekážkou sú im pár stromov, malé kríčky levandule, medzi ktoré som posadila na jeseň cesnak a rozmarínový jeden a pol metrový ker, v ktorom sa radi schovávajú v letných dňoch aj mačky.
Vravím si, príroda sa zbláznila. Každým dňom so strachom čakám, kedy sa zazelenajú a rozkvitnú ovocné stromy, či kríky a následne o pol mesiaca, či mesiac, budem plakať, keď mi to všetko pomrzne. Toto počasie už nie je to, ktoré bývalo 20-30 rokov dozadu. Pamätám si časy, keď bol sneh od novembra do marca. A teraz sotva nasneží, už sa to aj topí :)
Vedľa jazierka mi vyrašili divé margeréty, majú aj zopár bielych kvietkov - zdá sami to ako zázrak. Ale nech.. Je to len budrina, ktorú som nikdy u nás na záhrade cielene nesadila, tak mi jej ľúto nebude, nakoľko rastie a kvitne skoro celý rok. Nejako sa o ňu neobávam. 
Každopádne, pri každodennej prechádzke ma udivuje už len kvitnúci rozmarín, pór na hriadke, ktorý prežil aj mrazy a... Natrafila som aj na mladý vyrastený kôpor, ktorý sa ujal z vytrasených semien minulého roka, ako som všetko likvidovala na konci leta. Potešila som a letela do chladničky, či máme droždie a kyslú smotanu.
Moja radosť bola obrovská: "Máme!"
A tak sme si v januári spravili koláč s čerstvým kôprom zo záhradky :)
Budete potrebovať: 
1 veľkú kyslú smotanu (400ml) - môže byť 14 alebo 16%
čerstvý kôpor - prípadne sušený
soľ, ľanové semienka alebo inú posýpku
1 žĺtko na potretie
na cesto:
400g hladkej múky
30g kryštálového cukru 
20g droždia (polovička kocky) 
1 celé vajce
70 ml oleja
240ml mlieka
4g kypriaceho prášku do pečenia (1/3 balíčku)
soľ podľa chuti
 
Postup:
Mlieko si mierne prihrejeme, aby bolo vlažné, pridáme tam cukor, zamiešame a nadrobíme doň droždie. Necháme odstáť, aby sa spravil kvások.
Naváženú múku, soľ a kypriaci prášok zmiešame, pridáme olej, vajce a hotový kvások. Vymiesime cesto tak, aby sa oddelovalo od misy. pomúčime trochou hladkej múky, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste 45 - 60min.
Predhrejeme si rúru na 180°C s ohrevom dolu a hore
Cesto vyklopíme na pečiaci papier alebo podložku, prípadne plech vymystíme olejom a vysypeme múkou. 
Rukami roztiahneme cesto po celom povrchu, kraje necháme vyššie, aby sa nám smotanová plnka nevyliala.
Kraje koláča asi na 1-2cm potrieme rozšľahaným žĺtkom.
Na koláč roznomerne vylejeme smotanovú zmes:
smotanu zmiešanú s nadrobno nakrájaným kôprom osolíme podľa vlastnej chuti. Navrch môžete pridať ľanové alebo sezamové semienka.
Pečieme na 180°C asi 25-30minút.
Dobrú chuť!
ZGZhM