Na cesto budete potrebovať:
- 600g hladkej múky - preosiať
- 200g práškového cukru - preosiať
- 150g masla - roztopeného
- 3 celé vajíčka
- 6 PL medu - tekutého
- 2 PL kakaa
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 1 ČL mletej škorice
- 1 ČL perníkového korenia
- 1/2 ČL mletého badiánu
PL - polievková lyžica
ČL - čajová lyžička
Postup:
Odváženú a preosiatu múku s cukrom dobre premiešame s ostatnými sypkými prísadami. Pridáme rozšľahané vajíčka, tekuté maslo(nie príliš teplé) a med. Najlepšie sa to robí v mixéri :)
Cesto by malo byť kompaktné, Nemalo by príliš lepiť. Preložíme ho na tanier alebo malú tácku sformované na dve dávky a prikryjeme ho potravinovou fóliou/prípadne vložíme do mikroténového sáčku. Vložíme do chladničky na cca 2 hodiny, aby cesto stuhlo.
Medzičasom si môžete pripraviť polevu.
Ingrediencie na polevu:
- 1 bielok
- 150g práškového cukru
Overený postup, ktorý keď dodržíte, o 30 minút bude poleva hotová a vydarená :)
Cukor preosejeme 2-krát. V miske si začneme šľahať sneh s bielka elektrickým šľahačom. Akonáhle sa bielok začne meniť na biely sneh, po PL začíname pridávať preosiaty cukor. Po každej pridanej PL šľahajte aspon 2-3minúty, aby sa všetok cukor roztopil a dobre zapracoval. Po pridaní poslednej lyžice šľahajte aspoň 5 minút, aby bola poleva krásne lesklá a hladká.
Hotovú polevu vložte do mikroténového sáčku a odložte do chladničky.
Stačí na sáčku spraviť malinký otvor a ste prichystaná/ý na zdobenie. Pokiaľ máte v záujme farebné prevedenie, pokojne použite pár kvapiek tekutého potravinárskeho farbiva.
Ak by ste mali polevu príliš hustú(niekto zdobieva aj obdeň), pridajte niekoľko kvapiek citrónovej šťavy. Redšia poleva je vhodná na celopomaľované medovníčky - viď. vyššie. Samotné cifrovanie závisí na vašej fantázii - pri ňom používame hustú polevu. Poleva schne v závislosti od konzistencie a množstva na medovníčku.
Upozornenie k pečeniu medovníčkov: nachystajte si dostatočné množstvo pripravených plechov. Medovníčky sa pečú veľmi rýchlo.
Cesto (iba jednu časť, druhú časť nechávame v chladničke) si rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske asi na 0,5 cm. Ak zvolíte nižšiu hrúbku cesta, môžete mať výborné sladké sušienky.
Rýchlo povykrajovať (aspoň 3 plechy). Keď sa s cestom dlho hráte, oteplie a začne sa vám lepiť na pracovnú dosku. Medovníčky ukladáme na suchý plech. Netlačte ich na seba, trošku sa zväčšia. Pokiaľ chcete, môžete do medovníčkov zatlačiť oriešky na dekoráciu a samozrejme aj chuť.
Keď začnete vykrajovať formičkami aj z druhej časti cesta, je ten správny čas vložiť prvý plech do vyhriatej rúry na 200°C s ohrevom dole+hore. Na minútku - dve pustím aj ventilátor. Ale nezabudnite na ne! Naozaj sa veľmi rýchlo pečú: 4-5minút a sú hotové. Nezľaknite sa, keď ich budete dávať dole z plechu na prázdnu tácku: budú naozaj mäkké! Treba ich položiť na rovný povrch, aby neboli krivé.
Pokiaľ ich máte v úmysle zdobiť, medovníčky ničím nepotrierajte.
Po vytiahnutí z rúry pre lesklý vzhľad ich potrite jemne rozšľahaným vajíčkom, alebo skúste obyčajnú vodu. Zdobiť ich môžete na druhý deň alebo už pár hodín po vychladnutí.
A čím sú teda tieto medovníčky špeciálne?
- ak budete mať tenšie cesto, máte z nich sušienky
- pri zachovaní hrúbky cesta tieto medovníčky vydržia mäkké celé sviatky aj vyložené na vzduchu (ak by ste potrebovali naozaj zmäknúť medovníčky, vložte ich do krabice, hrnca alebo sáčku spolu s jabĺčkom a krajcom čerstvého chleba. Pozor: chleba nech sa vám neopiera o medovníček)
- sú urobené veľmi rýchlo
- majú krásnu hnedú farbu a preto sú ideálne na biele zdobenie, ktoré na nich skutočne vynikne
- ak máte väčšie formičky, tento recept je ako stvorený nato, aby z vašich medovníčkov boli ozdoby (nezabudnite pred pečením spraviť špajlou otvor na dierku k zaveseniu)