S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.
Ok

Zemiakové pagáče

14.11.2021

Zemiakové pagáče

na druhý deň ich stačí prihriať v mikrovlnke a sú ako čerstvo upečené

Na cesto budete potrebovať:

  • 500g hladkej múky - preosiať
  • 450g uvarené zemiaky v šupke
  • 125g masla 
  • 1 celé vajce
  • 20g droždia + 1čajovú lyžičku cukru / alebo sušené droždie
  • 100ml olej
  • 300ml mlieko
  • 2 čajové lyžičky soli

ostatné: hladká múka, semienka/kmín na posypanie, žĺtko

Postup:

Ak máme čerstvé droždie, urobíme si kvások: 

do trochu mlieka (z tých našich 300ml) si rozmrvíme droždie, pridáme cukor, premiešame a počkáme, kým nakysne, cca 20minút

Dáme si variť zemiaky v šupke do mäkka. 

Ak máme sušené droždie, primiešame ho do múky. Pridáme soľ, prilejeme mlieko, olej a vajíčko. Vypracujeme miesením kompatné nelepivé cesto. Necháme pomúčené a prikryté asi hodinku nakysnúť. 

Na pomúčenú dosku vygúľame cesto. Nastrúhame po celej ploche maslo, následne uvarené zemiaky (polovicu z nich). Preložíme po šírke na tretiny a po dĺžke znova. Necháme cesto cca 20minúť kysnúť a znova vygúľame a zopakujeme si to ešte raz :)

Ja som na foto pridávala aj medvedí cesnak a znova preložila na tretiny po šírke aj po dĺžke.

Vykrajujeme ich pohárom a kladieme na plech. Podľa pomojich skúseností nie je potrebný ani papier na pečenie. Nožíkom alebo vidličkou spravíme mriežku na pagáčikoch. Potrieme žĺtkom a môžeme posypať semienkami ako ľan, sezam, tekvicové, či slnečnicové semienka alebo kmínom.

Pečieme 17 až 20 minút na 200°C, po 10minútach v rúre púšťam ešte ventilátor.

Po vytiahnutí z rúry ich preložíme na tácku, kde ich necháme vychladnúť prikryté utierkou.

Tak príjemné pečenie a dobrú chuť 

N2QwOGI2