Na cesto budete potrebovať:
- 500g hladkej múky - preosiať
- 450g uvarené zemiaky v šupke
- 125g masla
- 1 celé vajce
- 20g droždia + 1čajovú lyžičku cukru / alebo sušené droždie
- 100ml olej
- 300ml mlieko
- 2 čajové lyžičky soli
ostatné: hladká múka, semienka/kmín na posypanie, žĺtko
Postup:
Ak máme čerstvé droždie, urobíme si kvások:
do trochu mlieka (z tých našich 300ml) si rozmrvíme droždie, pridáme cukor, premiešame a počkáme, kým nakysne, cca 20minút
Dáme si variť zemiaky v šupke do mäkka.
Ak máme sušené droždie, primiešame ho do múky. Pridáme soľ, prilejeme mlieko, olej a vajíčko. Vypracujeme miesením kompatné nelepivé cesto. Necháme pomúčené a prikryté asi hodinku nakysnúť.
Na pomúčenú dosku vygúľame cesto. Nastrúhame po celej ploche maslo, následne uvarené zemiaky (polovicu z nich). Preložíme po šírke na tretiny a po dĺžke znova. Necháme cesto cca 20minúť kysnúť a znova vygúľame a zopakujeme si to ešte raz :)
Ja som na foto pridávala aj medvedí cesnak a znova preložila na tretiny po šírke aj po dĺžke.
Vykrajujeme ich pohárom a kladieme na plech. Podľa pomojich skúseností nie je potrebný ani papier na pečenie. Nožíkom alebo vidličkou spravíme mriežku na pagáčikoch. Potrieme žĺtkom a môžeme posypať semienkami ako ľan, sezam, tekvicové, či slnečnicové semienka alebo kmínom.
Pečieme 17 až 20 minút na 200°C, po 10minútach v rúre púšťam ešte ventilátor.
Po vytiahnutí z rúry ich preložíme na tácku, kde ich necháme vychladnúť prikryté utierkou.